Astronomska skupina FMF UNI LJ

Astronomska skupina FMF UNI LJ

Predstavitev skupine


Raziskovalno nas zanima fizika in razvoj zvezd in Galaksije, vključno z dvojnimi zvezdami in fiziko medzvezdnega in medgalaktičnega prostora.

Študentom omogočamo opazovanja na Astronomsko geofizikalnem observatoriju na Golovcu. Skupina je zelo aktivna tudi pri popularizaciji znanosti. Ob menjavah letnih časov imamo na observatoriju na Golovcu dneve in večere odprtih vrat.

Preberi več Preberi več

Zadnje novice

Lastnosti vročega plina v jatah galaksij

V februarski številki revije Monthly notices of the Royal Astronomical Society je bil objavljen članek z naslovom “Pressure of the hot gas in simulations of galaxy clusters”, katerega vodilni avtorici sta dr….

Preberi več Preberi več

O kemijskih elementih v jatnem plinu s pomočjo simulacij

V februarski številki revije Monthly notices of the Royal Astronomical Society je bil objavljen članek skupine astrofizikov, med katerimi je tudi dr. Dunja Fabjan s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze…

Preberi več Preberi več

Napoved astrodebate

The nature of the First Stars: the point of view of the neutron capture elements

dr. Gabriele Cescutti INAF – National Institute for Astrophysics Astronomical Observatory of Trieste v sredo, 31. maja 2017, ob 12. uri v predavalnici F4 (Jadranska 19, Ljubljana) In the last…

Preberi več Preberi več

Najava dogodkov

Večeri na observatoriju

Astronomsko geofizikalni observatorij (zemljevid) v letu 2017 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na torek pred predavanjem ob 19….

Preberi več Preberi več