Predstavitev skupine

Raziskovalno nas zanima fizika in razvoj zvezd in Galaksije, vključno z dvojnimi zvezdami in fiziko medzvezdnega in medgalaktičnega prostora, ter razumevanje izbruhov sevanja gama.

  

Raziskovalna skupina deluje v okviru raziskovalnega programa Astrofizika in fizika atmosfere, dodatnih projektov (v preteklosti npr. projekti RINGO, RAVE in ELSA), smo del Centra odličnosti Vesolje in smo bili nosilci projektov Evropske vesoljske agencije v okviru razvoja spektroskopskih tehnik za misijo Gaia. Sodelujemo v projektih RAdialnohitrostni Vesoljski Eksperiment, Hermes/GALAH, in Gaia-ESOAstronomskim observatorijem in Univerzo v Padovi< ter s kolegi, ki so v tujini (Vid Iršič, Jure Japelj, Janez Kos, Gal Matijevič, Andrej PršaAnže Slosar).

Širina tematike omogoča kompetentno poučevanje astrofizikalnih predmetov na fakulteti in širše. Študentom omogočamo opazovanja na Astronomsko geofizikalnem observatoriju na Golovcu. Skupina je zelo aktivna tudi pri popularizaciji znanosti. Ob menjavah letnih časov imamo na observatoriju na Golovcu dneve in večere odprtih vrat, enkrat mesečno pa cikel predavanj in delavnice s teleskopom Večeri na astronomskem observatoriju.