22-24.2.2017: Predavanje+delavnica "Virtual observatory"

V astronomiji se srečujemo s porastom števila podatkov, ki jih pridobivamo s pomočjo zemeljskih in vesoljskih teleskopov. Pomembno je torej poznati sredstva, s katerimi lahko te podatke raziščemo, povežemo, obdelamo in prikažemo. Ravno to je smisel Virtualnega observatorija, mednarodne mreže, pri kateri sodelujejo astronomska podatkovna središča, ki razvijajo skupno programsko opremo in platformo.

Astronomska skupina prireja predavanje in računalniško delavnico o Virtualnem observatoriju v sredo, 22. in petek, 24. februarja. Predavanje+delavnica sta namenjena vsem študentom, še posebej pa tistim, ki ste vpisali astronomske predmete! 

Prijave zbiramo na tej spletni strani

Program:

sreda, 22. februarja, 15-17 v F2 - predavanje

Predavanje o Virtualnem observatoriju: osnove in uporabni programi. Predavala bosta raziskovalca dr. Massimo Ramella in Giulia Iafrate iz Astronomskega observatorija v Trstu, ki sta člana mednarodne mreže IVOA (International Virtual Observatory Alliance), kjer delujeta v skupini za izobraževanje.

petek, 24. februarja, 10-13 ali 14-17 v R19  – praktična delavnica

Praktična delavnica v računalniški učilnici na Jadranski 19 bo organizirana za dve skupini študentov in sicer zjutraj 10-13 in popoldne 14-17. V delavnici se boste seznanili z uporabo programov kot sta Aladin in Topcat ter delali na dveh praktičnih primerih: določanje pripadnost zvezd razsuti kopici Plejade in ocenjevanje mase jate galaksij Berenikini kodri.

Zaradi omejenega števila mest prosimo, da se zainteresirani študenti vpišete na tej spletni strani, kjer boste izbrali med obema terminoma delavnic (zjutraj ali popoldne). Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavami!

Več informacij: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.