Meni Zapri

Začetna stran skupine

PREDSTAVITEV SKUPINE

Raziskovalno nas zanimajo raziskave prvih zvezd in galaksij v mladem vesolju, fizika in razvoj zvezd in Galaksije, vključno z dvojnimi in večkratnimi zvezdami ter fiziko medzvezdnega in medgalaktičnega prostora. Ukvarjamo se tudi z raziskavami na področju jat galaksij in opazovanja Sonca.

Profesorica Maruša Bradač je za raziskave mladega vesolja, večinoma z novim vesoljskim teleskopom James Webb, pridobila prestižni projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC).

Aktivni smo v mnogih mednarodnih astronomskih kolaboracijah, ki zbirajo ogromne količine različnih tipov opazovanj zvezd in galaksij: RAVE, Gaia-ESO, GALAH, Gaia, 4MOST, Athena, SDO in JWST.

Študentom omogočamo opazovanja na Astronomskem observatoriju Fakultete za matematiko in fiziko na Golovcu. Kot del observatorija smo vzpostavili tudi certificirano opazovalno sobo za izvedbo opazovanj v tujini – trenutno lahko opazujemo s teleskopi v Italiji (Asiago) in Avstraliji (Siding Spring).

Skupina je zelo aktivna tudi pri popularizaciji znanosti. Dnevno prevajamo astronomsko sliko dneva, naši člani pa večkrat pripevajo članke v razne poljudne revije. Ob menjavah letnih časov imamo na observatoriju na Golovcu dneve in večere odprtih vrat, vsak drugi četrtek v mesecu pa na observatoriju pripravimo tudi aktualno tematsko predavanje, ki je namenjeno zahtevnejši publiki. Oboje ob ugodnem vremenu popestrimo z nočnim ogledom objektov na nebu.

ZADNJE NOVICE

NAPOVED ASTRODEBATE

NAJAVA DOGODKOV