Meni Zapri

Večer na observatoriju: Radijski teleskop za opazovanje Jupitra

Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani v šolskem letu 2018/19 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Brezplačne vstopnice bodo na voljo v torek 11. 12. ob 19. uri preko strani http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/cgi-bin/vnao/formPrijava.py. Število prostih mest je 30. Program bo sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije. Zaradi poznih ur in zahtevnosti prireditev ni primerna za mlajše otroke od 12 let.

program 13. decembra 2018 ob 18h:
Radijski teleskop za opazovanje Jupitra in Sonca
Rok Vogrinčič

Radijske emisije z Jupitra so posledica proizvedenih električnih tokov, ki nastanejo pri gibanju lune Io globoko znotraj Jupitrovega magnetnega polja, na Soncu pa slednje prihajajo večinoma iz aktivnih območij, kot so na primer Sončeve pege. Predavanje bomo začeli z opisom osnovnih lastnosti svetlobe in delovanja preproste dipolne antene. Spoznali bomo različne vrste radijskih emisij (pri frekvenci okoli 20 MHz) in vzroke za njihov nastanek. Pogledali si bomo tudi, kako zgraditi radijski teleskop za opazovanje omenjenih emisij, kako se pripraviti na opazovanje in kako meriti. Na koncu bomo interpretirali dobljene rezultate ter podali ideje za prihodnost. Predavanje traja 45 min.

Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi praktična delavnica s teleskopi. Tema delavnice bodo kotne velikosti nebesnih objektov. Nizko nad južnim horizontom, le kakšnih 29 ločnih stopinj visoko, si bomo najprej ogledali 6 dni staro Luno s premerom 29 ločnih minut, nato planet Mars, ki je že daleč od Zemlje po veliki opoziciji v juliju in meri sedaj le še dobrih 8 ločnih sekund v navideznem premeru, nato bomo še ocenili kotno velikost galaktične zvezdne kopice M45 in M39 ter za konec še galaksijo v Andromedi in v Trikotniku. Delavnica traja 60 minut.