Meni Zapri

Predstavitev skupine

Raziskovalno nas zanima fizika in razvoj zvezd in Galaksije, vključno z dvojnimi zvezdami in fiziko medzvezdnega in medgalaktičnega prostora, ter razumevanje izbruhov sevanja gama.

Raziskovalna skupina deluje v okviru raziskovalnega programa Astrofizika in fizika atmosfere, dodatnih projektov (v preteklosti npr. projekti RINGO, RAVE in ELSA), smo del Centra odličnosti Vesolje in smo bili nosilci projektov Evropske vesoljske agencije v okviru razvoja spektroskopskih tehnik za misijo Gaia. Sodelujemo v projektih RAdialnohitrostni Vesoljski Eksperiment, Hermes/GALAH, in Gaia-ESO. Tesno je tudi sodelovanje z Astronomskim observatorijem in Univerzo v Padovi ter s kolegi, ki so v tujini (Vid Iršič, Jurij Japelj, Janez Kos, Gal Matijevič, Andrej Prša, Anže Slosar).

Širina tematike omogoča kompetentno poučevanje astrofizikalnih predmetov na fakulteti in širše. Študentom omogočamo opazovanja na Astronomsko geofizikalnem observatoriju na Golovcu. Skupina je zelo aktivna tudi pri popularizaciji znanosti. Ob menjavah letnih časov imamo na observatoriju na Golovcu dneve in večere odprtih vrat.