Meni Zapri

Večer na observatoriju: Skrivnostne pošasti v vesolju

Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani v šolskem letu 2018/19 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na torek pred predavanjem ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 30. Program bo sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije. Zaradi poznih ur in zahtevnosti prireditev ni primerna za mlajše otroke od 12 let.

Napovednik

program 10. januarja 2019 ob 18h:

Skrivnostne pošasti v vesolju

dr. Dunja Fabjan

Aktivna galaktična jedra so kompaktna središčna območja galaksij, ki so tako zelo svetla, da njihovega izrednega sija ne utegnemo razložiti z izsevom zvezd. V jedru takih aktivnih galaksij se namreč skrivajo pošasti – supermasivne črne luknje – ki so odgovorne za tako izjemen izsev. Izvedeli boste kako in kdaj so astronomi odkrili aktivna galaktična jedra, katere vrste aktivnih galaksij poznamo ter katere učinke imajo aktivna galaktična jedra na galaksijo in okolišnji galaktični prostor.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Tema delavnice bodo zvezdne kopice in meglice. 5 dni stara Luna bo ravno zahajala, ko bomo pričeli z opazovanji. Ogledali si bomo nekaj zanimivih objektov na zimskem nebu. Na JV nebu kraljuje ozvezdje Orion in spektakularna plinska meglica M42. Visoko na nebu je velika spiralna galaksija Andromeda, pa znamenita razsuta zvezdna kopica Plejade in zvezdna kopica Hijade. Delavnica traja 60 minut.

Vstopnice bodo na voljo v torek 8. januarja od 19h dalje tu:

Naroči brezplačno vstopnico