Meni Zapri

Dvojne zvezde v dobi poplave astronomskih meritev

V torek, 19. februarja ob 12. uri, bo imel Gregor Traven (Lund observatorij, Švedska) Astrodebato, na kateri bo povzel svoje trenutno raziskovanje dvojnih sistemov zvezd. Predavanje bo v predavalnici F5 v stavbi na Jadranski 19. Vljudno vabljeni!
 
Dvojne zvezde v dobi poplave astronomskih meritev
Gregor Traven
Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University, Švedska
Nihče ne oporeka pomembnosti dvojnih in večkratnih sistemov zvezd pri proučevanju rojstva in življenja zvezd, izjemno natančnem določevanju njihovih najbolj osnovnih lastnosti, meritvi razdalj v Galaksiji in onkraj nje, razlagi mnogoterih astrofizikalnih pojavov, in še bi lahko naštevali. Kljub vsemu pa dvojne zvezde zlahka spregledamo, ponavadi zato ker se znajo kar dobro skriti v opazovalnih podatkih. Na srečo danes poznamo različne tehnike strojnega učenja, ki jih lahko s pridom uporabimo za odkrivanje in analizo teh fascinantnih zvezdnih združb v ogromnih količinah opazovanj.
V tej Astrodebati bom predstavil kako se v sprektroskopskem pregledu neba GALAH lotevam proučevanja dvojnih zvezd. Debata bo tekla od učinkovite zaznave spektroskopskih dvojnic s pomočjo metode za znižanje dimenzionalnosti t-SNE, do meritve osnovnih lastnosti obeh zvezd v dvojnem sistemu. Za dosego slednjega se poslužujemo trenutno zelo popularne metode “The Cannon” za obravnavo spektrov, prav tako pa uporabimo razpoložljive fotometrične in astrometrične informacije za čimbolj celostno razumevanje opazovanih dvojnih zvezd. Uporaba vseh informacij iz različnih virov astronomskih meritev istih objektov nam tako prinese bolj zanesljive rezultate in omogoči določitev dodatnih zvezdnih lastnosti. Na koncu bom opisal eno izmed glavnih motivacij za to delo, in sicer kako lahko podatke iz opisane analize uporabimo za vpogled v tisto, kar direktno ne moremo izmeriti, in kako lahko s hitrim algoritmom za sintezo dvojnih sistemov pogledamo tudi v preteklost galaktične populacije dvojnic.