Meni Zapri

Večer na observatoriju: Od Interstellar-ja do prve slike črne luknje

Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani v šolskem letu 2018/19 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na torek pred predavanjem ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 30. Program bo sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije. Zaradi poznih ur in zahtevnosti prireditev ni primerna za otroke mlajše od 12 let.

Napovednik

program 9. maja 2019 ob 20h:

Od Interstellar-ja do prve slike črne luknje

dr. Janez Kos

Aprila so nas znanstveniki iz kolaboracije Event Horizon Telescope razveselili s prvo neposredno sliko črne luknje. Ne glede na to ali v sliki vidite nov dosežek človeštva ali pa le neoster zmazek, bomo na predavanju zadostili vaši radovednosti. Predstavljena bo metoda s katero radijski astronomi zgradijo sliko iz opazovanj teleskopov s celega sveta in načini s katerimi dosežejo tako dobro ločljivost. Govorili bomo tudi o tem, kaj ta slika pomeni za astronomijo in prihodnje študije črnih lukenj.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Tema tokratne delavnice bodo črne luknje. Za začetek si bomo za ogrevanje ogledali 5 dni staro Luno. Nato sledi ogled zahtevnejših objektov globokega vesolja. Opazovali bomo eliptično galaksijo M87, ki ima v središču super masivno črno luknjo. S teleskopom se črne luknje seveda ne vidi, je pa opazen tenek modrikast curek snovi, ki brizga iz aktivnega jedra galaksije. Nato bomo opazovali še kroglaste zvezdne kopice M3, M13 in M92, ki skrivajo v centru srednje veliko črno luknjo. Tudi v kopicah se črne luknje ne vidi s teleskopom, je pa moč opaziti majhno speremembo površinske svetlosti kopice v primerjavi s kopicami brez črne luknje. Delavnica traja 60 minut.

Vstopnice bodo na voljo v torek 7. maja od 19h dalje tu:

Naroči brezplačno vstopnico