Meni Zapri

Virtualni večer na AGO: Kako je Hubble spremenil vesolje

Tokrat bomo predavanje in ogled s teleskopom izpeljali na oddaljen način. Tako boste del nočnega neba lahko spremljali iz naslonjača. Če se želite udeležiti predavanja in opazovanja, izpolnite obrazec na http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/cgi-bin/dov/narocilo-obvestila.py nakar vam bomo na dan pred dogodkom poslali povezavo in nadaljnja navodila za udeležitev na predavanju in opazovanju. Število mest ni omejeno.

program 14. maja 2020 ob 20. uri:

Kako je Hubble spremenil naš pogled na vesolje?
Rok Vogrinčič

Pred 30 leti je bil v Zemljino orbito utirjen najpomembnejši teleskop, to je Hubblov vesoljski teleskop. Odkritja, ki jih je ta prinesel so bistveno spremenila naš pogled na vesolje. Na predavanju bom predstavil kdo je bil človek za imenom tega teleskopa ter kakšen je bil takratni pogled na vesolje in njegov obstoj. Opisal bom zgradbo teleskopa Hubble, tragično zgodbo o njegovi kratkovidnosti ter izpostavil njegova najpomembnejša odkritja. Za konec bom pokazal nekaj njegovih čudovitih posnetkov ter komentiral prednosti, ki jih bo prinesel njegov naslednik, teleskop James Webb. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica. Opazovali bomo z robotskim teleskopom na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Najprej si bomo ogledali veliko spiralno galasijo M81. Ogled bomo nadaljevali z galaksijo M82 in M51, kopicami M3 in M13 ter planetarno meglico M97. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.

Vir fotografije: https://hubblesite.org/hubble-30th-anniversary/resources