Meni Zapri

Virtualni večer na AGO: Temna snov

Tokrat bomo predavanje in ogled s teleskopom izpeljali na oddaljen način. Tako boste del nočnega neba lahko spremljali iz naslonjača. Če se želite udeležiti predavanja in opazovanja, izpolnite obrazec na http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/cgi-bin/dov/narocilo-obvestila.py nakar vam bomo na dan pred dogodkom poslali povezavo in nadaljnja navodila za udeležitev na predavanju in opazovanju. Število mest ni omejeno.

program 11. junija 2020 ob 21. uri:

Temna snov

prof. dr. Maruša Bradač, University of California Davis

Preprosto povedano, je temna snov zelo čudna snov. Čeprav vemo, da je temne snovi v vesolju kar petina, in da imajo njeni delci maso, ti ne reagirajo z vsakdanjimi objekti in potujejo skozi znano snov, ne da bi to opazili. Sama se s temno snovjo ukvarjam že slabih dvajset let, ampak se nam fizikom in astrofizikom vstrajno izmika. V tem predavanju bomo govorili o trkih jat galaksij, s katero smo potrdili rezultate o obstoju in nenavadni lastnosti temne snovi.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica. Opazovali bomo z robotskim teleskopom na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Najprej si bomo ogledali veliko spiralno galasijo M81. Ogled bomo nadaljevali z galaksijo M82 in M51, kopicami M3 in M13 ter planetarno meglico M97. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.