Meni Zapri

Popolni Lunin mrk

V petek, 27. julija 2018, bo nastopil popolni Lunin mrk, ki bo tudi najdaljši v tem stoletju. To je edini mrk, ki bo v letu 2018 lahko viden iz Slovenije. Kot kaže slika v prilogi, bodo mrk lahko opazovali z večine poseljenega površja Zemlje, izjema je le srednja in severna Amerika. V Zemljino senco bo Luna začela vstopati ob 20:24:27 CEST (trenutek U1), popolnoma pa bo zakrita ob 21:30:15 CEST (trenutek U2). Najgloblje v senci bo ob 22:21:44 CEST. Iz sence bo začela izstopati ob 23:13:12 CEST (trenutek U3) in jo zapustila ob 24:19:00 CEST (trenutek U4). V Sloveniji bomo lahko opazovali celoten mrk po začetku vstopanja Lune v Zemljino senco. Tedaj bo Luna v Sloveniji namreč ravno vzhajala.

Seznam javnih opazovanj po Sloveniji najdete na spletni strani astronomske revije Spika. Za dodatne informacije je na voljo Gregor Traven, član Astronomske skupine na Fakulteti za matematiko in fiziko.

V priponkah sta prikazana pot Lune skozi Zemljino senco in vidnost mrka. S svetlih območij na zemljevidu bodo lahko opazovali celoten mrk, v temnih pa bo Luna v času mrka pod obzorjem. Vmesne črte povezujejo kraje, kjer se bo Luna ob svojem lokalnem vzhodu oziroma zahodu ravno dotaknila Zemljine polsence (P1), dotaknila Zemljine sence (U1), v celoti vstopila v Zemljino senco (U2), začela izstopati iz nje (U3), dokončno zapustila Zemljino senco (U4) in končno tudi njeno polsenco (P4). Sliki sta povzeti po dr. Fredu Espenaku, eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html.

(besedilo povzeto in prirejeno po astronomskih efemeridah Naše nebo 2018)