Meni Zapri

Virtualni večer na AO: Pošasti v vesolju: črna luknja v centru naše galaksije

Program večera v četrtek, 10. decembra, ob 18. uri:

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek “Večeri na astronomskem observatoriju”. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Pošasti v vesolju: črna luknja v centru naše galaksije

prof. dr. Maruša Bradač, University of California Davis

Črne luknje so zagotovo eden najbolj zanimivih objektov v našem vesolju. Čeprav še Einstein ni bil čisto prepričan o njenem obstoju, pa danes vemo da črne luknje obstajajo, in da se ena skriva tudi v središču naše galaksije, Mlečne ceste. V tem predavanju bom predstavila najnovejše raziskave super masivnih črnih lukenj, od prve slike črne luknje v galaksiji M87, do opazovanj črne luknje v naši galaksiji, za katera so letos tudi podelili Nobelovo nagrado. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. V primeru slabega vremena pa si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.

Prireditev bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom webinar. Povezavo za vstop in vabilo vam bomo poslali po elektronski pošti. Na tej povezavi se naročite na obvestilo.