Meni Zapri

Virtualni večer na AO: Merila osončij

Program večera v četrtek, 14. januarja, ob 18. uri:

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek “Večeri na astronomskem observatoriju”. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Merila osončij

prof. dr. Tomaž Zwitter

Planeti okoli drugih sonc niso kopija našega Osončja: pogosto so bližje, včasih pa tudi dlje od svojega sonca. Zato je na njih zelo vroče, včasih pa vlada izjemen mraz. Nasploh je različnost planetnih sistemov osupljiva, zvezde pa so mnogo pogosteje obdane s planeti, kot smo nekdaj mislili. Med 4400 trenutno poznanimi planeti okoli drugih zvezd so tudi taki, na katerih bi razmere utegnile biti podobne tistim na Zemlji. Torej planet B sicer gotovo obstaja in zato vzpodbuja našo radovednost, a je mnogo predaleč, da bi nam lahko pomagal ob domači klimatski krizi. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru ugodnih vremenskih pogojev si bomo ogledali znameniti zimski šesterokotnik, zvezdno kopico plejade, orijonovo meglico in rakovo meglico. V primeru slabega vremena bomo pokazali kako vidimo planete okoli drugig zvezd v majših teleskopih. Delavnica traja 60 minut.

Prireditev bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom webinar. Povezava za vstop je https://us02web.zoom.us/j/87699287767. Vir naslovne fotografije je https://exoplanets.nasa.gov/news/1622/10-things-spitzer-taught-us-about-exoplanets/