Meni Zapri

Virtualni večer na AO: Zvočni zapisi vesoljskih pojavov

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani v šolskem letu 2020/21 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije.

program 11. februarja 2021 ob 18. uri:

Zvočni zapisi vesoljskih pojavov
dr. Dunja Fabjan

Povzetek: Vesolje in vesoljske pojave ponavadi občudujemo na posnetkih zemeljskih in vesoljskih teleskopov. Toda posnetki zdaleč niso vse, saj lahko marsikateremu pojavu, ki je povezan z vesoljem, tudi prisluhnemo. V predavanju boste lahko poslušali izbrane zvočne zapise nekaterih zanimivih astrofizikalnih pojavov ali podatkov iz vesoljskih sond in teleskopov. Pojave bom obrazložila ter tudi omenila prispevek nekaterih astrofizičark. S predavanjem bomo namreč obeležili Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru ugodnih vremenskih pogojev si bomo ogledali znameniti zimski šesterokotnik, zvezdno kopico plejade, Orionovo meglico in rakovo meglico. V primeru slabega vremena bomo pokazali kako vidimo planete okoli drugih zvezd v manjših teleskopih. Delavnica traja 60 minut.
Prireditev bo potekala na daljavo preko aplikacije Zoom. Povezava za vstop je https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/96461617724 Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.
Vir naslovne slike: GETTY