Meni Zapri

Virtualni večer na AO: Kako, s čim in ali sploh iti na Mars

Četrtek, 11. 3. 2021 ob 18h, preko aplikacije Zoom

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF, Pot na Golovec 25, Ljubljana) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek “Večeri na astronomskem observatoriju”. Program, ki bo potekal na daljavo, je sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom. Število udeležencev ni omejeno. Prireditev bomo snemali.

Kako, s čim in ali sploh iti na Mars

prof. dr. Tomaž Zwitter

V zadnjih letih se zdi, da je Mars v središču raziskovanj Osončja. Razmislili bomo, kakšni so razlogi za to, kako izvesti potovanje ter primerjali robotske in astronavtske odprave. Nato se bomo vprašali, kateri so drugi zanimivi planeti in lune v Osončju in zunaj njega in kako jih raziskati. Obregnili se bomo tudi ob preveč optimistične napovedi obiskov Marsa v bližnji prihodnosti, ki niso nedolžne, saj zavajajo in odvračajo pozornost od klimatske krize na Zemlji.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru ugodnih vremenskih pogojev si bomo ogledali znamenito Orionovo meglico in rakovo meglico. V primeru slabega vremena bomo pokazali kako vidimo objekte v simulaturju. Delavnica traja 60 minut.

Povezava do dogodka: https://fmf-uni-lj-si.zoom.us/j/94057972722

Vir slike: https://mars.nasa.gov/mars2020/