Meni Zapri

27-dimenzionalni pregled zvezd v naši Galaksiji

V sredo, 18. aprila je kolaboracija GALAH (Galactic Archaeology with HERMES), v kateri kot jedrni člani sodelujemo tudi člani astrofizikalne skupine s FMF UL, objavila pregled zastopanosti 24 kemičnih elementov za 342.682 zvezd južnega neba.

Skupaj s fundamentalnimi parametri, kot so temperatura in težnostni pospešek, je to največji tak pregled neba doslej, ki je pomemben za razumevanje strukture in razvoja naše Galaksije kot ene od tipičnih galaksij v vesolju. Članek je dosegljiv na https://arxiv.org/abs/1804.06041.

Med enajstimi članki, ki smo jih poslali v objavo ob tej priložnosti, je tudi najtočnejša meritev radialnih hitrosti velikega števila zvezd doslej (https://arxiv.org/abs/1804.06344), ki ga je vodila naša skupina. Pomembno je tudi naše avtorstvo in vodenje vseh obdelav podatkov kolaboracije GALAH, ki v celoti potekajo na naših računalniških zmogljivostih.

Več informacij je na voljo v objavi za javnost, ki so jo spisali naši avstralski kolegi in je dosegljiva na https://sydney.edu.au/news-opinion/news/2018/04/18/GALAH-Survey-major-data-release-search-for-sun-siblings.html.