Meni Zapri

Večer na astronomskem observatoriju: Znanstvena fantastika in moderna astronomija

Ringworld (Larry Niven)

Dogodek bo v četrtek, 17. marca, ob 18. uri v živo in na daljavo!

Za obisk v živo na Astronomskem observatoriju FMF UL (Pot na Golovec 25, Ljubljana) si zagotovite brezplačne vstopnice, od torka 15. marca od 19. ure dalje na tem naslovu.

Predavanje bo možno spremljati na daljavo (Zoom povezava), delavnica bo pa samo v živo.

Ringworld (Larry Niven)

Program večera v četrtek, 17. marca, ob 18. uri:

Znanstvena fantastika in moderna astronomija
Tri odkritja, ki so astronomom pognala kri po žilah

dr. Janez Kos, Astronomska skupina FMF UL

Astronomi radi posegamo po znanstvenofantastični literaturi, ker nam je po tematiki blizu in se enostavno znajdemo v vesoljih, tudi izmišljenih. Zaradi tega nam znanstvena fantastika pogosto predstavlja morje idej in inspiracijo za raziskovanje vesolja. V predavanju bomo sledili trem klasičnim romanom znanstvene fantastike in razložili odkritja v moderni astronomiji, ki so jih literarna dela na nek način napovedala. Predvsem so moderna odkritja astronomom pognala kri po žilah, ker so na prvi pogled povsem podobna fantastičnim zgodbam o izvenzemeljskih civilizacijiah, eksotičnim planetom, medzvezdnim ladjam. Namesto tega smo odkrili malo drugačne medzvezdne popotnike, nič manj eksotične planete in objekte okoli zvezd, ki jih še vedno ne znamo pojasniti.

Rdeča nit predavanja bodo zgodbe Arthur C. Carke: Rendezvous With Rama, Larry Niven: Ringworld in Issac Asimov: Nightfall. Žal nobeno delo ni prevedeno v Slovenščino, veeno pa obiskovalce spodbujamo, da kakšno od teh del preberejo. Predvsem bomo govorili o modernih astronomskih odkritjih, tako da poznavanje zgornjih romanov ni potrebno.

Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž (Astronomska skupina FMF UL)

V primeru lepega vremena bomo opazovali teleskopom v živo. Luna je v prvem krajcu in je zvečer že visoko na nebu. Podrobno si bomo ogledali morja, kraterje, gorovja in doline na površju Lune. Uporabili bomo različne povečave in filter za opazovanje Lune. Potem si bomo ogledali še nekaj odprtih zvezdnih kopic, Gostosevci, Jasli in znamenito M67 s saksofonom v središču.

Delavnica, ki bo tokrat potekala samo v živo, traja 60 minut.