Meni Zapri

Video arhiv predavanj 2023

Geografska dolžina

Večer na observatoriju 9. februarja 2023

Merjenje je bilo nekoč opisano kot enako težko reševanju problema večnega gibanja (Perpetuum mobile). Pridite na pogovor in odkrijte zgodovino nagrade Longitude; tekmovanja iz 18. stoletja, da bi našli način za natančno in hitro merjenje zemljepisne dolžine na morju, z nagradnim skladom, enakovrednim 2 milijonoma funtov leta 2020. Hudo in brezobzirno tekmovanje se je razvilo med astronomi in urarjem Johnom Harrisonom. Tudi observatorij Golovec je bil prvotno zgrajen zato, da bi bolje izmerili položaj Ljubljane, oziroma astronomskega observatorija.

Predavanje

Predavatelj: Kevin Luke Beeson
Moderator: Rok Vogrinčič
Dolžina posnetka: 36 min

Po predavanju je potekalo opazovanje s teleskopi v živo. V ugodni legi za opazovanje je komet C/2022 E3 (ZTF), ki mu pravijo tudi “zeleni komet” zaradi izrazito zelene barve kome kometa, rep kometa je bele barve. Komet je bil v prisončju 26. januarja in se je najbolj približal Zemlji 2. februarja na vsega 0,2 astronomske enote. Poleg kometa so opazovali še planet Mars, ki je bil 8. decembra v opoziciji s Soncem, takrat nam najbližje, zdaj pa se oddaljuje od Zemlje. Naslednja opozicija Marsa bo januarja 2025, ki pa bo manj ugodna, Mars bo dlje od Zemlje in bo navidezno manjši. Delavnico sta vodila Herman Mikuž in Bojan Dintinjana.

Barve na astronomskih fotografijah

Večer na observatoriju 12. januarja 2023

Ob čudovitih slikah astronomskih objektov se velikokrat vprašamo kako bi jih videli v pravih barvah. Razložili bomo zakaj so nam tako všeč umetne ali povdarjene barve, zakaj prave barve niso uporabljene in kako bi objekti izgledali v naravnih barvah. Ob tem se bomo naučili še nekaj o naši interpretaciji barv in naredili par eksperimentov.

Predavanje

Predavatelj: dr. Janez Kos
Moderator: Samo Ilc
Dolžina posnetka: 70 min