Meni Zapri

Video arhiv predavanj 2020

Dan odprtih vrat ob zimskem solsticiju

21. december 2020

Na letošnji zimski solsticij smo lahko bili priča tako imenovani veliki konjunkciji med planetoma Jupiter in Saturn, ki sta se na svoji poti po nebu ravno na ta dan najbolj navidezno približala. Naša opazovanja tega dogodka smo predstavili v enem izmed prispevkov na dogokdu. Poleg opazovanj smo si ogledali še sprehod po observatoriju, najnovejše novice iz astronomije in astronavtike ter prikazali delo s teleskopi na observatoriju.

Predavanja in opazovanje

Samo Ilc in Rok Vogrinčič: Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov
dr. Janez Kos, dr. Klemen Čotar, Herman Mikuž: Opazovanje velike konjunkcije
dr. Dunja Fabjan: Kratke novice iz vesolja
prof. dr. Tomaž Zwitter: Gaia je zvezdni detektiv, ki rešuje uganke naše Galaksije
Bojan Dintinjana: Delavnica opazovanje s teleskopom in obdelava slik

Pošasti v vesolju: črna luknja v centru naše galaksije

Večer na observatoriju 10. decembra 2020

Črne luknje so zagotovo eden najbolj zanimivih objektov v našem vesolju. Čeprav še Einstein ni bil čisto prepričan o njenem obstoju, pa danes vemo da črne luknje obstajajo, in da se ena skriva tudi v središču naše galaksije, Mlečne ceste. V tem predavanju bom predstavila najnovejše raziskave super masivnih črnih lukenj, od prve slike črne luknje v galaksiji M87, do opazovanj črne luknje v naši galaksiji, za katera so letos tudi podelili Nobelovo nagrado.

Predavanje

Predavateljica: prof. dr. Maruša Bradač
Moderator: Rok Vogrinčič
Dolžina posnetka: 58 min

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija.

Opazovalna delavnica

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
Dolžina posnetka: 37 min

Opazovanje astronomskih objektov s teleskopi

Evropska noč raziskovalcev 27. novembra 2020

Asteroidi so manjša telesa v Osončju, njihova sestava pa nam lahko razkrije, kakšna je bila mešanica snovi, ko je Osončje komaj nastalo. Najboljši način za spoznavanje te sestave je, da jo proučimo v laboratorijih na Zemlji. V prispevku bomo orisali, kako poteka vesoljska odprava do asteroida in nazaj, in našteli dosedanje uspešne primere. Eden od njih se bo zaključil 6. decembra letos, ko bo sonda Hayabusa 2 prinesla snov, nabrano na asteroidu Ryugu.

Seznam predavanj

Samo Ilc in Rok Vogrinčič: Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov
dr. Janez Kos: Kaj bomo letos opazovali na nebu
dr. Dunja Fabjan: Kratke novice iz vesolja
prof. dr. Tomaž Zwitter: Preučevanje sestave asteroidov

Dolžina posnetka: 116 min

V nocojšnji delavnici bomo opazovali z robotskim teleskopom in CCD kamero na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Luna je tri dni pred ščipom in bo s svojim sijem prevladovala nebu. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. Ogledali si bomo zvezde in zvezdne kopice, planetarne in plinske meglice v okolici ter kroglaste kopice v haloju naše galaksije. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija.

Opazovalna delavnica

Program večera:
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
Dolžina posnetka: 39 min

Sončevi pojavi in vesoljsko vreme

Večer na observatoriju 12. novembra 2020

Ko vidimo Sonce spokojno sijati na našem nebu se morda ne zavedamo, da nam poleg energije za delovanje življenja in atmosferskih procesov na Zemlji lahko prinaša kup preglavic. Sonce je dinamična zvezda, ki s kompleksnim magnetnim poljem vpliva na prostor v Osončju in proizvaja zanimive pojave na svojem površju. V predavanju si bomo ogledali Sončevo sestavo in njegovo delovanje, nato zanimive površinske pojave, kaj je to sončev veter, kako Sončeva aktivnost vpliva na tehnologijo na Zemlji in kakšne težave je povzročala v preteklosti.

Predavanje

Predavatelj: Krištof Skok
Moderator: Samo Ilc
Dolžina posnetka: 56 min

Po predavnju sledi še praktična delavnica, ki bo tudi potekala virtualno. Opazovali bomo z robotskim teleskopom in CCD kamero na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Luna je dva dni pred mlajem in vzhaja šele tik pred zoro in je zvečer pod obzorjem. V primeru ugodnih vremenskih pogojev bomo naredili sprehod po naši Galaksiji s teleskopom. Ogledani si bomo zvezde in razsute zvezdne kopice, planetarne in plinske meglice v okolici ter kroglaste kopice nad haljojem galaksije. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z orodji virtualnega observatorija.

Opazovalna delavnica

Program večera:
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
Dolžina posnetka: 33 min

Dan odprtih vrat na AGO

Dan odprtih vrat 22. septembra 2020 (ob jesenskem enakonočju)

Ob menjavi letnih časov (ob solsticijih in enakonočjih) Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) organizira Dan odprtih vrat. Obiščejo nas radovedni obiskovalci in astronomski navdušenci, da bi si ogledali delovanje observatorija, pogledali prvič skozi teleskop ali da bi od profesionalnih astronomov izvedeli kaj več o najnovejših odkritjih v tej vedi. V zadnjem času zaradi epidemiološke situacije izvajamo oglede virtualno.

Predavanje

Program večera:
Samo Ilc: Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov
doc. dr. Janez Kos: Komet NEOWISE in prihodnje zanimivosti na nebu
doc. dr. Dunja Fabjan: Kratke novice iz vesolja
prof. dr. Tomaž Zwitter Oblačni planet
Dolžina posnetka: 100 min

Oblačno vreme nam je onemogočilo pogled v nebo, zato smo pokazali kako na daljavo upravljamo teleskope, nekaj arhivskih posnetkov, kaj lahko vidite na nebu v teh dneh in še kakšno drugo zanimivost.

Opazovalna delavnica

Predavatelja: Bojan Dintinjana in Herman Mikuž
Dolžina posnetka: 78 min

Dan odprtih vrat na AGO

Dan odprtih vrat 20. junija 2020 (ob poletnem slosticiju)

Ob najdaljšem dnevu v letu že tradicionalno pripravljamo ogled observatorija in predavanja na observatoriju Golovec. Zaradi razmer smo se letos odločili, da dogodek prestavimo na splet in vam digitalno pokažemo observatorij in nočno nebo. Posnetek dogodka najdete na spodnjih dveh video posnetkih.

Predstavitev observatorija in predavanja

Program večera:
Samo Ilc: Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov
dr. Janez Kos: Kaj astronomi počnemo med epidemijo virusa
dr. Dunja Fabjan :Kratke novice iz vesolja
prof. dr. Tomaž Zwitter: Sateliti Starlink
Dolžina posnetka: 84 min

Oblačno vreme nam je onemogočilo pogled v nebo, zato smo pokazali kako na daljavo upravljamo teleskope, nekaj arhivskih posnetkov, kaj lahko vidite na nebu v teh dneh in še kakšno drugo zanimivost.

Opazovalna delavnica

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
Dolžina posnetka: 43 min

Temna snov

Večer na AGO dne 11. junij 2020

Preprosto povedano, je temna snov zelo čudna snov. Čeprav vemo, da je temne snovi v vesolju kar petina, in da imajo njeni delci maso, ti ne reagirajo z vsakdanjimi objekti in potujejo skozi znano snov, ne da bi to opazili. Sama se s temno snovjo ukvarjam že slabih dvajset let, ampak se nam fizikom in astrofizikom vztrajno izmika. V tem predavanju bomo govorili o trkih jat galaksij, s katero smo potrdili rezultate o obstoju in nenavadni lastnosti temne snovi.

Predavanje

Predavateljica: Maruša Bradač
Moderator: Samo Ilc
Dolžina posnetka: 50 min

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica. Opazovali bomo z robotskim teleskopom na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Najprej si bomo ogledali veliko spiralno galasijo M81. Ogled bomo nadaljevali z galaksijo M82 in M51, kopicami M3 in M13 ter planetarno meglico M97. Blizu galaksij v Velikem medvedu je trenutno komet C/2017 T2 (PANSTARRS), ki je precej svetel in bi ga lahko posneli. Objekt v našem Osončju, v primerjavi z zelo oddaljenimi galaksijami ali kopicami. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.

Opazovalna delavnica

Predavatelja: Bojan Dintinjana in Herman Mikuž
Dolžina posnetka: 78 min

Kako je Hubble spremenil naš pogled na vesolje?

Večer na AGO dne 14. maj 2020

Pred 30 leti je bil v Zemljino orbito utirjen najpomembnejši teleskop, to je Hubblov vesoljski teleskop. Odkritja, ki jih je ta prinesel so bistveno spremenila naš pogled na vesolje. Na predavanju bom predstavil kdo je bil človek za imenom tega teleskopa ter kakšen je bil takratni pogled na vesolje in njegov obstoj. Opisal bom zgradbo teleskopa Hubble, tragično zgodbo o njegovi kratkovidnosti ter izpostavil njegova najpomembnejša odkritja. Za konec bom pokazal nekaj njegovih čudovitih posnetkov ter komentiral prednosti, ki jih bo prinesel njegov naslednik, teleskop James Webb.

Predavanje

Predavatelj: Rok Vogrinčič
Moderator: Samo Ilc
Dolžina posnetka: 80 min

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica. Opazovali bomo z robotskim teleskopom na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Najprej si bomo ogledali veliko spiralno galasijo M81. Ogled bomo nadaljevali z galaksijo M82 in M51, kopicami M3 in M13 ter planetarno meglico M97. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija.

Opazovalna delavnica

Predavatelja: Bojan Dintinjana in Herman Mikuž
Dolžina posnetka: 36 min