Meni Zapri

Zvezde – samotni vesoljski popotniki?

Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani v šolskem letu 2018/19 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na torek pred predavanjem ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 30. Program bo sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije. Zaradi poznih ur in zahtevnosti prireditev ni primerna za otroke mlajše od 12 let.

program 11. aprila 2019 ob 20h:

Zvezde – samotni vesoljski popotniki?

Klemen Čotar

Živimo v zvezdnem sistemu kateremu kraljuje le ena čisto navadna osamljena zvezda – naše Sonce, ki je od najbližje sosede oddaljena malce več kot 4 svetlobna leta. Obširni pregledi neba nakazujejo na to, da tega ne moremo trditi za velik odstotek zvezd, ki jih vidimo na nebu, saj so nekatere tako skupaj da se celo dotikajo in si izmenjujejo pline. V predavanju si bomo pogledali kako iz gore opazovalnih podatkov izluščimo takšne sisteme in jim določimo določimo fizikalne parametre. Pogledali si bomo tudi zakaj nas takšni sistemi še posebej zanimajo in kakšni so izzivi za njihovo razumevanje v prihodnosti. Predavanje traja 45 min.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Tema delavnice bo tudi tokrat opazovanje Lune. 6,4 dni stara Luna, je le slab dan pred prvem krajcem. Ogled bomo začeli na severu pri kraterju Aristoteles, ogledali si bomo Morje spokojnosti in Morje tišine, področje kjer je leta 1969 pristal Apollo 11. Ostankov lunarnega modula se iz Zemlje seveda ne vidi. Sprehod končamo pri kraterju Marolycus na južni polobli. Po ogledu črno-bele Lune si bomo na koncu ogledali še dve barvni zvezdi, modro zvezdo Rigel in rdečo zvezdo Alphard v ozvezdju Vodne kače. Delavnica traja 60 minut.

Vstopnice bodo na voljo v torek 9. aprila od 19h dalje tu:

Naroči brezplačno vstopnico

Vir slike: https://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepler-34-35.html