Meni Zapri

Večer na observatoriju: Nobelova nagrada za raziskave o nastanku in razvoju vesolja

Četrtek, 9. 1. 2020 ob 18h na AGO Golovec

Astronomsko geofizikalni observatorij (AGO) Fakultete za matematiko in fiziko,  (Pot na Golovec 25, Ljubljana – zemljevid ) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek “Večeri na astronomskem observatoriju”. Program sestavlja mesečno tematsko predavanje in delavnica opazovanja s teleskopom.

Brezplačne vstopnice so na voljo na torek pred predavanjem (7. januarja ob 19. uri) na tej spletni strani. Število prostih mest je 32.

Program večera v četrtek,  9. januarja, ob 18. uri:

Nobelova nagrada za raziskave o nastanku in razvoju vesolja

dr. Dunja Fabjan

V letu 2019 je polovico Nobelove nagrade za fiziko prejel kanadsko-ameriški kozmolog James Peebles, profesor na Univerzi v Princetonu (ZDA). Že kot mlad fizik je bil soudeležen pri odkritju in teoretični razlagi prasevanja, kasneje pa se uveljavil kot eden izmed utemeljiteljev fizikalne kozmologije. Tokratno poljudno predavanje je namenjeno orisu zgodovinskega razvoja kozmologije, ki seže od prasevanja do porazdelitve galaksij v vesolju, od sestavin vesolja do današnje predstave njegovega razvoja.  Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Ogledali si bomo skoraj polno Luno z uporabo nevtralnih polarizacijskih filtrov. Visoko na nebu so znamenita svetla ozvezdja Perzej, Andromeda in Pegaz, nizko nad južnim obzorjem pa precej neizraziti Ribi, Oven in Kit. Ogledali si bomo njihove najsvetlejše zvezde in komentirali barve. Nato bomo teleskop usmerili še v dve čudoviti spremenljivi zvezdi Algol in Mira. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija v predavalnici. Delavnica traja 60 minut.

Več na spletni strani AGO Golovec.