Meni Zapri

Virtualni večer na AGO: Posmrtno življenje zvezd

Tokrat bomo predavanje in ogled s teleskopom izpeljali na oddaljen način. Tako boste del nočnega neba lahko spremljali iz naslonjača. Če se želite udeležiti predavanja in opazovanja, izpolnite obrazec na http://arix.ago.fmf.uni-lj.si/cgi-bin/dov/narocilo-obvestila.py nakar vam bomo na dan pred dogodkom poslali povezavo in nadaljnja navodila za udeležitev na predavanju in opazovanju. Število mest ni omejeno.

Program 9. aprila 2020 ob 20. uri:

Posmrtno življenje zvezd
Samo Ilc

V notranjosti zvezd poteka fuzija lažjih elementov v težje elemente, katere stranski produkt je ogromna količina energije, ki jo mi občutimo v obliki svetlobe. Vendar vse zvezde, vključno z našim Soncem, sčasoma porabijo svojo zalogo goriva in ugasnejo. Kaj se nato zgodi z zvezdo, ko ta ugasne? Kakšno je njeno posmrtno življenje? Na predavanju bomo govorili o možnih ostankih zvezd in o njihovih fizikalnih lastnostih. Izvedeli boste, kako vemo za obstoj takih objektov, kako jih zaznamo in kako so za nas, astronome, uporabni. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom
Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica. Opazovali bomo z robotskim teleskopom na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. Najprej si bomo ogledali znamenito Rakovo meglico, to je ostanek supernove, in pokazali pulzar v centru meglice. Potem bomo teleskop usmerili na odprto zvezdno kopico M38 in občudovali veliko množico mladih zvezd ter galaksijo Vrtinec M51. Delavnica traja 60 minut.

Vir fotografije: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2015/07/Born-again_planetary_nebula