Meni Zapri

Video arhiv predavanj 2021

Kozmični delci

Večer na observatoriju 10. junija 2021

Kozmični delci so visoko-energijski nabiti delci, katerih izvor zaenkrat še ni natančno znan. Opazovanja nakazujejo, da nekateri od njih verjetno nastanejo ob eksplozijah supernov in imajo izvor v naši Galaksiji. Težavo pri ugotavljanju izvora predstavlja spremenljivo magnetno polje Galaksije, saj se nabitim delcem tekom potovanja v magnetnem polju, pot ukrivi. V predavanju bom predstavil kratek zgodovinski pregled odkrivanja kozmičnih delcev, njihovo energijsko porazdelitev ter procese, ki vodijo do njihovega pospeševanja. Poudarek bo predvsem na galaktičnih kozmičnih delcih in njihovi interakciji z medzvezdno snovjo in magnetnim poljem. V predavanju bom govoril tudi o vplivu kozmičnih delcev na Zemljo ter o metodah za njihovo detekcijo.

Predavanje

Predavatelj: Rok Vogrinčič
Moderator: Samo Ilc
Dolžina posnetka: 64 min

V okviru delavnice bomo s 25-cm teleskopom in CCD kamero posneli nekaj zanimivih nebesnih objektov (kroglasto kopico M3, komet 2020 T2 (Palomar) in galaksijo M101 v Velikem medvedu). V primeru slabega vremena si bomo s pomočjo programa Stellarium ogledali zanimivosti nočnega neba v mesecu juniju.

Opazovalna delavnica

Herman Mikuž: Opazovalna delavnica s teleskopom
Dolžina posnetka: 80 min

Potovanje svetlobe

Večer na observatoriju 13. maja 2021

Sončna svetloba je del našega vsakdana in brez nje življenje na Zemlji ne bi obstajalo. Tako kot Sonce, tudi druge zvezde oddajajo svetlobo, ki jo lahko opazujemo na nočnem nebu. Svetloba nas spremlja na skoraj vsakem koraku, zato nas njen nastanek še posebej zanima. V predavanju boste izvedeli kaj se zgodi s svetlobo, ko ta prispe do nas in kako se ta širi po vesolju. Osredotočili se bomo na nastanek svetlobe v jedru zvezde, kaj vse se s to svetlobo zgodi na njeni poti skozi zvezdo ter si ogledali kam vse lahko ta svetloba pride.

Predavanje

Predavatelj: Samo Ilc
Moderator: Rok Vogrinčič
Dolžina posnetka: 67 min

V okviru delavnice bomo s 25-cm teleskopom in CCD kamero posneli nekaj zanimivih nebesnih objektov (galaksijo M81 v Velikem medvedu, galaksiji M65 in M66 v Levu ter kroglasto zvezdno kopico M3 v Volarju). V primeru slabega vremena si bomo s pomočjo programa Stellarium ogledali zanimivosti nočnega neba v mesecu maju.

Opazovalna delavnica

Herman Mikuž: Sprehod po nočnem nebu s programom Stellarium
Dolžina posnetka: 22 min

Ekstremofilni mikroorganizmi na Zemlji - okno v življenje v vesolju

Večer na observatoriju 8. aprila 2021

Mikroorganizmi so najstarejši prebivalci našega planeta. Zemljo so naselili kmalu po nastanku oceanov, ko je bila še vroča in brez kisika, po planetu so se širili, ko so ga obdajali ledeni pokrovi. Danes vemo, da ekstremofilni mikroorganizmi naseljujejo najbolj skrajnostna okolja na Zemlji, za katera smo še nedavno mislili, da v njih ni življenja. Vse od velikih morskih globin, solin, do polarnih ledenikov, vročih in hladnih puščav, do najbolj kislih vod. Mikrobiologija ekstremnih okolij je mlada veda, njej sorodna povezana astromikrobiologija pa je še mlajša. Obe se ukvarjata z raziskavami ekstremofilnih mikroorganizmov, ki nam odstirajo vpogled v prilagoditve, ki so omogočile začetke življenja na Zemlji in nam zaenkrat ponujajo tudi najbolj oprijemljiv model živih bitij, kakršna bi bila morda sposobnega preživeti razmere na drugih planetih.

Predavanje

Predavateljica: prof. dr. Nina Gunde-Cimerman
Moderator: Rok Vogrinčič
Dolžina posnetka: 69 min

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru slabega vremena bomo pokazali kako vidimo objekte v simulatorju.

Opazovalna delavnica

Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
Dolžina posnetka: 65 min

Odprta zvezdna kopica M44
Odprta zvezdna kopica M44 - Posneto 8. aprila 2021 s 25-cm, f/5 Newton teleskopom in kamero Canon EOS 700D. Slika je stavljena iz 15 posnetkov z ekspozicijo 60 sekund pri ISO 800. Skupen čas osvetlitve 15 minut. (c) - Astronomski observatorij, Fakulteta za matematiko in fiziko.
Odprta zvezdna kopica M67
Odprta zvezdna kopica M67 - Posneto 8. aprila 2021 s 25-cm, f/5 Newton teleskopom in kamero Canon EOS 700D. Slika je stavljena iz 30 posnetkov z ekspozicijo 60 sekund pri ISO 800. Skupen čas osvetlitve 30 minut. (c) - Astronomski observatorij, Fakulteta za matematiko in fiziko.

Dan odprtih vrat ob pomladnem enakonočju

20. marec 2021

Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko (AO UL FMF) na Golovcu ob pomladanskem enakonočju vsakoletno pripravlja prireditev Dan odprtih vrat. Letos je dogodek potekal virtualno in na daljavo.

Program je bil sestavljen iz več krajših prispevkov naših sodelavcev in znanstvenikov, ki so nas popeljali po observatoriju in praktično prikazali kako deluje opazovanje s teleskopom na daljavo z enim od robotiziranih teleskopov na observatoriju.

Predavanja in opazovanje

dr. Klemen Čotar: Sprehod po observatoriju in ogled teleskopov
dr. Dunja Fabjan: Kratke novice iz vesolja
prof. dr. Tomaž Zwitter: Opazovanje z Zemlje in iz vesolja
dr. Janez Kos: Kako kupiti prvi teleskop
dr. Klemen Čotar: Sprehod po nebu

Moderator: Samo Ilc
Dolžina posnetka: 100 min

Zvočni zapisi vesoljskih pojavov

Večer na observatoriju 11. marec 2021

V zadnjih letih se zdi, da je Mars v središču raziskovanj Osončja. Razmislili bomo, kakšni so razlogi za to, kako izvesti potovanje ter primerjali robotske in astronavtske odprave. Nato se bomo vprašali, kateri so drugi zanimivi planeti in lune v Osončju in zunaj njega in kako jih raziskati. Obregnili se bomo tudi ob preveč optimistične napovedi obiskov Marsa v bližnji prihodnosti, ki niso nedolžne, saj zavajajo in odvračajo pozornost od klimatske krize na Zemlji.

Predavanje in opazovalna delavnica

Predavatelja: prof. dr. Tomaž Zwitter in Herman Mikuž
Moderator: Rok Vogrinčič
Dolžina posnetka: 94 min

Zvočni zapisi vesoljskih pojavov

Večer na observatoriju 11. februarja 2021

Vesolje in vesoljske pojave ponavadi občudujemo na posnetkih zemeljskih in vesoljskih teleskopov. Toda posnetki zdaleč niso vse, saj lahko marsikateremu pojavu, ki je povezan z vesoljem, tudi prisluhnemo. V predavanju boste lahko poslušali izbrane zvočne zapise nekaterih zanimivih astrofizikalnih pojavov ali podatkov iz vesoljskih sond in teleskopov. Pojave bom obrazložila ter tudi omenila prispevek nekaterih astrofizičark. S predavanjem bomo namreč obeležili Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti.

Predavanje

Predavatelj: doc. dr. Dunja Fabjan
Moderator: Samo Ilc
Dolžina posnetka: 68 min

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru ugodnih vremenskih pogojev si bomo ogledali znameniti zimski šesterokotnik, zvezdno kopico plejade, orijonovo meglico in rakovo meglico. V primeru slabega vremena bomo pokazali kako vidimo planete okoli drugig zvezd v majših teleskopih.

Opazovalna delavnica

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
Dolžina posnetka: 20 min

Merila osončij

Večer na observatoriju 14. januarja 2021

Planeti okoli drugih sonc niso kopija našega Osončja: pogosto so bližje, včasih pa tudi dlje od svojega sonca. Zato je na njih zelo vroče, včasih pa vlada izjemen mraz. Nasploh je različnost planetnih sistemov osupljiva, zvezde pa so mnogo pogosteje obdane s planeti, kot smo nekdaj mislili. Med 4400 trenutno poznanimi planeti okoli drugih zvezd so tudi taki, na katerih bi razmere utegnile biti podobne tistim na Zemlji. Torej planet B sicer gotovo obstaja in zato vzpodbuja našo radovednost, a je mnogo predaleč, da bi nam lahko pomagal ob domači klimatski krizi. Avtorja v predavanju prikazanega videa sta Wylie Overstreet in Alex Gorosh.

Predavanje

Predavatelj: prof. dr. Tomaž Zwitter
Moderator: Samo Ilc
Dolžina posnetka: 66 min

Opazovali bomo z robotskim teleskopom in fotoaparatom Canon 700D na observatoriju Golovec, ki ga bomo usmerjali na daljavo in slikali nebesne objekte. V primeru ugodnih vremenskih pogojev si bomo ogledali znameniti zimski šesterokotnik, zvezdno kopico plejade, orijonovo meglico in rakovo meglico. V primeru slabega vremena bomo pokazali kako vidimo planete okoli drugig zvezd v majših teleskopih.

Opazovalna delavnica

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž: Delavnica opazovanje s teleskopom
Dolžina posnetka: 48 min