Meni Zapri

Večeri na astronomskem observatoriju: Nobelova nagrada za odkrivanje planetov drugih Soncu podobnih zvezd

Večeri na astronomskem observatoriju

Vir: Splošno obvestilo

Četrtek, 14. 11. 2019 ob 18h na AGO Golovec

Astronomsko geofizikalni observatorij (AGO) Fakultete za matematiko in fiziko,  (Pot na Golovec 25, Ljubljana – zemljevid ) prireja vsak drugi četrtek v mesecu dogodek “Večeri na astronomskem observatoriju”. Program sestavlja mesečno tematsko predavanje in delavnica opazovanja s teleskopom.

Brezplačne vstopnice so na voljo na torek pred predavanjem (12. novembra ob 19. uri) na tej spletni strani. Število prostih mest je 32.

Program večera v četrtek,  14. november, ob 18. uri:

Nobelova nagrada za odkrivanje planetov drugih Soncu podobnih zvezd

prof.dr. Tomaž Zwitter

Nobelovo nagrado za fiziko za leto 2019 so že tretjič v zadnjem desetletju dobili raziskovalci vesolja. V tokratnem Večeru bomo predstavili polovico nagrade, ki sta jo za odkritje planeta okoli druge Soncu podobne zvezde dobila Michel Mayor in Didier Queloz. S tem sta sprožila plaz, ki je doslej prinesel odkritje že 4128 planetov okoli 3068 zvezd. V predavanju se bomo spomnili tehničnih dosežkov, ki so pripeljali do njunega odkritja leta 1995, predstavili pogostost zvezd, ki jih obkrožajo planeti, in komentirali trenutne in bodoče zmožnosti raziskovanja pogojev na teh svetovih. Dotaknili se bomo tudi dejstva, da bo navkljub nagrajenim odkritjem Zemlja še naprej naše edino bivališče, na katerega moramo zato paziti. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

Tema praktične delavnice s teleskopom bo barva zvezd in zvezdne kopice. Luna je en dan po ščipu in vzhaja kmalu sončnem zahodu. Pozorno si bomo ogledali svetle zvezde v znamenitem jesenskem ozvezdju Pegaz. Primerjali bomo barve zvezd, beta Peg, desno zgoraj v kvadratu, imenovana tudi Scheat je rdeče barve, zvezda Algenib, levo spodaj je sinje modre barve, potem Enif, v glavi, desno spodaj, je oranžne barve. V nadaljevanju bomo opazovali še zvezdne kopice, v Pegazu kroglasto kopico M15 in razsuto zvezdno kopico M39 v Labodu. V kopicah bomo občudovali množico zvezd zbranih na kupu, barv pa v kopicah, zaradi oddaljenosti in posledično šibke svetlobe zvezd ne opazimo. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija. Delavnica traja 60 minut.

Vir fotografije: https://lowell.edu/astroalert-three-astronomers-share-the-2019-nobel-prize-in-physics/