Meni Zapri

Večer na observatoriju: Dolgo časa nazaj v galaksiji daleč, daleč stran

Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani v šolskem letu 2019/20 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na torek pred predavanjem ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 30. Program bo sestavljen iz mesečnega tematskega predavanja in praktične delavnice opazovanja s teleskopom, ki bo prilagojena učnemu programu astronomije. Zaradi poznih ur in zahtevnosti prireditev ni primerna za otroke mlajše od 12 let.

Napovednik

program 12. decembra 2019 ob 18h:

Dolgo časa nazaj v galaksiji daleč, daleč stran: O nastanku prvih galaksij v vesolju

prof. dr. Maruša Bradač, University of California Davis

Galaksij poznamo zelo veliko, sami se nahajamo v Rimski cesti. A kako je naša Rimska cesta nastala? Od kod prihajamo? V predavanju se bomo popeljali na sam začetek našega vidnega vesolja, dobrih 13 milijard let v preteklost in si “v živo” ogledali nastanek prvih zvezd in galaksij v našem vesolju. To nam omogočajo vesoljski teleskopi kot sta Hubblov in Spitzerjev vesoljski teleskop, govorili pa bomo tudi o najnovejšem, Webbovem vesoljskem teleskopu. Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom

Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Ogledali si bomo Luno v njenem največjem siju, to je ob ščipu. Visoko na nebu sta znameniti ozvezdji Pegaz in Andromeda, teleskop bomo usmerili v njune svetle zvezde in seveda v veliko spiralno galaksijo M31. Na vzhodu bomo občudovali raztreseno zvezdno kopico Plejade in znamenito Orionovo meglico. V primeru slabega vremena si bomo objekte ogledali z pomočjo orodji virtualnega observatorija v predavalnici. Delavnica traja 60 minut.

Vstopnice bodo na voljo v torek 10. decembra od 19h dalje tu:

Naroči brezplačno vstopnico