Meni Zapri

Dan odprtih vrat – 23. september

Dan odprtih vrat 23. septembra 2018

Večerni program za otroke, skupina A ob 20:00

Skupina je prilagojena otrokom med 5 in 10 let, program ogleda je:

  • Ogled teleskopa Vega
  • Opazovanje planetov in zvezd s teleskopom

Celoten program traja 30 min.

Večerni program osnovni, skupina B ob 20:30

Skupina je namenjena splošni publiki, program ogleda je:

  • Ogled teleskopa Vega
  • Tematski ogled neba, opazovanje planetov in zvezd s teleskopom

Celoten program traja 45 min.

Večerni program predavanje, skupina C ob 21:00

Skupina je namenjena splošni publiki, osnovnošolcem, dijakom in seveda vsem tistim, ki jih astronomija zanima, nimajo pa astronomskega predznanja. Program je:

  • Kratek ogled neba z manjšimi teleskopi na vrtu observatorija
  • “Kako daleč so zvezde” predavanje v predavalnici observatorija (30 min)
  • Ogled in demonstracija delovanja teleskopa Vega v kupoli observatorija

Celoten program traja 1 uro.

Za vse večerne oglede je potrebna vstopnica, ki pa je brezplačna. Zaradi omejenih kapacitet observatorija je število vstopnic omejeno. Brez vstopnice vstop v observatorij ni mogoč.

Vstopnice bodo dostopne na tej spletni povezavi dva dni pred prireditvijo, dne 21.9.2018 točno od 11h dalje dokler ne poidejo. Za pomoč pri izpolnjevanju spletnega formularja se lahko obrnete na observatorij@fmf.uni-lj.si.

Naroči vstopnico za večerni ogled

Predavali vam bodo profesorji astronomije, znanstveniki in strokovni sodelavci. Ogledi bodo potekali v skupinah po 30 obiskovalcev, ki so označene od “A” do “C”, naročene pa so na 30 min. Skupine od postaje do postaje vodijo študenti in študentke višjih letnikov astronomije.

Če bo jasno vreme bo v večernem terminu možno opazovati nebesne objekte z več manjšimi šolskimi teleskopi. V dopoldanskem terminu pa bomo opazovali Sonce v naravni barvi in v rdeči barvi atomarnega vodika. Pripravili bomo teleskope Celestron C11 32-cm, SkyWatcher 25-cm, Newtonow 20-cm f/5 teleskop, refraktor Coronado SolarMax II 60MM ter več manjših kot npr. Zeiss binokular 40×80. Vizualno opazovanje z našim največjim teleskopom Vega pa ni možno, ker je teleskop projektiran in narejen samo za astrofizikalne meritve. V primeru slabega vremena bomo v predavalnici prikazali uporabo teleskopov.

Ta projekt Evropske noči raziskovalcev je sofinanciran s strani Evropske komisije, Marie Skłodowska-Curie actions. Projekt je prejel sredstva okvirnega programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, št. pogodbe 818237. This European Researchers’ Night project is funded by the European Commission under theMarie Skłodowska-Curie actions. The project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 818237.